Kleine Kinderen

    De kleine Marianne is een schatje. Elf maanden is ze nu en ze is het centrale punt van de familie. Wie er ook binnen komt, mannen en vrouwen, niemand kan de verleiding weerstaan haar even op de arm te nemen en aandacht te geven. Ze kirt en lacht en vindt alles prachtig.

    Ze kijkt me met grote ogen aan. In tegenstelling tot andere Afrikaanse babies is ze niet bang voor mij. Maar ze herkent me niet meer. Ze kan het zich niet meer herinneren dat driekwart jaar geleden in Fatoto haar moeder haar aan mijn borst legde. Gulzig hapte ze toen naar mijn tepel, maar bij de smaak trok ze een vies gezicht en ze wist niet hoe snel ze duidelijk moest maken dat ze toch die warme gevulde zwarte borsten van haar moeder prefereerde.

    Yahya is dol op haar. Uren kan hij met haar op schoot zitten of haar rond dragen. 'CoCo' kraait hij dan en legt me uit dat dit Mandinka is voor wassen. In bad gaan vindt ze prachtig en sindsdien reageert ze op CoCo. Hij vertelt over hoe hij aankijkt tegen de opvoeding van CoCo. Ze is al heel beweeglijk en kan al van een stoel afklauteren, maar hij wil niet dat ze op de grond gaat kruipen. Er is alleen zand of ruw beton. Soms legt hij een deken op de grond, waar ze op mag. Maar voor de rest moet er constant iemand zijn die op haar past, haar optilt, of op schoot neemt. En zo gaat ze de hele dag van hand tot hand en CoCo bepaalt wie er aan de beurt is door haar armpjes uit te strekken naar de persoon van haar keuze. Pas als ze geen voorkeur meer aangeeft, ze een beetje hangerig wordt en Nyima voor het eten moet zorgen, wordt de lap gepakt en mag ze op de rug. Ook `s avonds, als het haar tijd is om naar bed te gaan, wordt ze op de rug gebonden en in slaap gewiegd.

    CoCo graait naar alles wat in haar omgeving komt: halskettingen, oorbellen, de Cap van Yahya. Ze heeft niets van zichzelf. Geen speelgoed, geen knuffel. Nergens iets te bekennen dat op kinderspeelgoed lijkt. Kind zijn in Afrika is heel wat anders dan kind in pakweg Nederland. Babies in Nederland hebben op deze leeftijd al een halve kuub speelgoed. Ze slapen alleen met hun lievelingsknuffel en als je op reis gaat moet er een grote plastic bak mee vol met blokken, poppen, boekjes, rammelaars en spelletjes. Van het hotel neem ik feestfluitjes mee voor CoCo. De pret is van korte duur. Binnen een dag zijn ze kapot.

    's Middags zitten we allemaal buiten en CoCo gaat weer van schoot tot schoot. Net zo als het uitkomt en waar CoCo zin in heeft. Ze komt ook een paar keer bij mij zitten. Plotseling trekt het nichtje een zuur gezicht, geeft CoCo aan iemand anders en verdwijnt haastig naar achteren. Een kwartiertje later is Nyima aan de beurt. Ze wijst me op de natte plek in haar kleding. Zo krijgt iedereen een beurt die middag, behalve ik. De volgende dag komt het nichtje thuis van de markt. Voor CoCo roept ze terwijl ze haar tas uitpakt. Triomfantelijk houdt ze twee plastic luierbroekjes omhoog.

    's Avonds, als we op stap gaan en nog een biertje pakken in de lokale kroeg gaat CoCo slapend en al mee. Als vanzelfsprekend is Nyima de klos. Ze heeft twee keuzen, of thuisblijven of CoCo meeslepen. Niemand denkt daar verder over na en voor Nyima is het de gewoonste zaak van de wereld. Van slapen komt dan niet veel meer en al snel gaat ze ook in de kroeg van hand tot hand. De barman maakt een dansje met haar. De buurman stopt een rietje in haar mond en doet voor hoe je Fanta opzuigt. De derde zet haar boven op de bar. Nyima kijkt zwijgzaam toe en zakt zelf langzaam in slaap terwijl de mannen heftige discussies voeren.

    . .



    Meer informatie over Gambia:
    Kaart van Afrika en meer informatie:
    Kaart van Gambia en meer informatie:



    Meer reisverhalen uit Afrika:
    Een trektocht door West Afrika
    Op de motor van noord naar zuid



    Ga terug naar Liesbet's Atelier
    Ga naar buiten

    Write your reply to:

    Copyright ziklies@dds.nl