Lunch & Diner

    "Lunch, heb je trek?" wordt er aan me gevraagd. Het is een uur of twee en ik ben bij de familie Sagnia op visite. Nyima heeft zich een half uurtje geleden aan het gezelschap onttrokken en de reden is nu duidelijk. Ze is bezig geweest in de keuken om een Afrikaanse maaltijd in elkaar te draaien. "Heb je er bezwaar tegen als we met z'n allen eten?" is de volgende vraag. Ik reageer verbaasd. Natuurlijk niet, dat spreekt toch van zelf? We maken de kring van stoelen groter en de werkmensen, die achter op de compound bezig zijn met het bouwen van paardenstallen komen binnen en schuiven bedeesd aan. Ze durven me nauwelijks aan te kijken laat staan een hand te geven.

    Nyima draagt een grote kom met een doorsnede van een halve meter binnen en plaatst het gevaarte in de kring van mensen. Het is een soort afwasteil. Ik herken het als Chinees email. Het type dat je ook in de Marokkaanse stalletjes op de Albert Cuyp aantreft. De schaal zit vol met rijst. Er bovenop ligt een visje met drie uien, twee groene tomaten en rode saus. Lepels worden uitgedeeld en ik word uitgenodigd uit de schaal te eten. Nadat ik het eerste schepje rijst op mijn lepel heb genomen volgen de anderen.

    Er zijn geen borden. Iedereen neemt wat rijst en saus aan de rand van de grote schaal waar je het dichtst bij zit. Het is een echt groepsgebeuren. Zwijgzaam werken we hapje voor hapje naar binnen . Het is heel smaakvol, rijst met pittige vis-tomatensaus.

    Ik kijk de kring eens rond. Er zijn niet genoeg stoelen, dus Nyima zit met CoCo op de grond. Alleen de mannen en ik hebben lepels. De twee vrouwen kneden de rijst met hun handen tot een grote bal en steken die in hun mond. Maar de handen van Nyima staan niet stil. Razend snel ontleedt ze ook de vis. Ze verwijdert de graten en dropt konstant kleine stukjes vis naar de rand van de schaal, telkens naar iemand anders. Ze zorgt voor de verdeling en geeft de gast wat extra aandacht. Ondertussen krijgt ook CoCo af en toe een hapje. Naarmate de schaal leger wordt neemt het tempo van eten af. De een na de ander zakt voldaan wat naar achter. Als toetje wordt er een beker water gehaald. Dan verdwijnen de werklui weer even geruisloos als ze zijn gekomen. De schaal met het restje rijst en de lepels worden naar de keuken gebracht en er valt een siësta-achtige ontspannen stilte in.

    Als toerist in Gambia heb je keuze genoeg uit diverse restaurantjes. Italiaans is erg in trek, maar ook Chinees, Libanees of fish and chips zijn er te vinden. De menukaarten van de hotelrestaurants bieden een grote variatie aan maaltijden. Je zou bijna niet zeggen dat je in een ontwikkelingsland bent. Maar als je goed kijkt zie je overal naast de hotels kleine eetstandjes. Voor toeristen bijna onopvallend. Zo'n standje is niet meer dan een tafeltje waarop een grote kom staat, die is afgedekt met een groot bord op de kop. Daarachter zit meestal een vrouw op een stoeltje. Lokale eetstalletjes voor het personeel van het hotel staan verdekt opgesteld achter een paar schotten van karton. Rijst met pindasaus, of met pikante rode saus. De prijs is vaak niet hoger dan 10 Dalasi en waarschijnlijk betaalt de bevolking slechts 5 Dalasi. Geen toerist die zich hieraan waagt. Ter vergelijking: een maaltijd in een toeristenrestaurant kost al snel 75 Dalasi. De stalletjes hebben maar een paar borden die tussen het gebruik door even worden omgespoeld in een bak met groezelig water.

    Yahya en Nyima nodigen mij uit voor het diner de volgende dag. Er zal speciaal voor mij worden gekookt. Natuurlijk neem ik de uitnodiging aan. Op de afgesproken tijd tegen de schemering kom ik weer bij het huis van de broer van Yahya aan. Even later arriveert ook de nicht. Terug van de markt, beladen met tassen voor boodschappen. Ze heeft speciaal voor het diner inkopen gedaan. Het wordt later en donker.

    Het eten is klaar. Ik mag naar binnen te komen. Yahya steekt kaarsen aan en plotseling staat Baks voor m'n neus met twee plastic bekers en een fles rode wijn. Het nichtje brengt een schotel binnen en een schaal met brood. Dit is heel ongewoon voor Afrikaanse begrippen. Tot nu toe heb ik ze alleen maar rijst zien eten en wijn is in deze setting heel speciaal. We eten alleen met Yahya, Nyima en CoCo. De rest van de familie eet in de keuken. In het spaarzame kaarslicht en met behulp van stukjes stokbrood ontdek ik wat er op de schotel ligt. De bodem is bedekt met sla, daar bovenop liggen stukjes vlees met veel saus, gefrituurde aardappeltjes, stukjes tomaat en op vier plaatsen een grote toef mayonaise. Dit moet een koningsmaal zijn. Gezamenlijk wordt de schaal met behulp van de stukjes stokbrood leeg gegeten. "Het lijkt wel een Frans restaurant", grap ik. Kaarsen, wijn en stokbrood.

    "Het toetje" zegt Baks triomfantelijk en plaatst de volgende gang in het midden. Ik herken een van de cadeautjes uit mijn rugzak. Op een bord liggen dobbelsteentjes Hollandse kaas opgesierd met kaasprikkertjes en Hollandse vlaggetjes. Het laatste restje wijn wordt uitgeserveerd en de hele familie komt er bij zitten. Ik schiet in de lach. Een kostelijke tegenstelling. Een Afrikaanse familie aan de Hollandse borrelhap. Iedereen proeft en hapt en zelfs CoCo vindt de kaas lekker. Ik steek een kaasprikker in mijn haar. Dikke pret. In de kortste keren kijk ik in het donker tegen een aantal glunderende zwarte koppies aan, het kroeshaar opgesierd met rood-wit-blauwe vlaggetjes.




    Meer informatie over Gambia:
    Kaart van Afrika en meer informatie:
    Kaart van Gambia en meer informatie:



    Meer reisverhalen uit Afrika:
    Een trektocht door West Afrika
    Op de motor van noord naar zuid



    Ga terug naar Liesbet's Atelier
    Ga naar buiten

    Write your reply to:

    Copyright ziklies@dds.nl